Dr Χριστίνα Μπουτσιούκη  λύνει όλες τις απορίες μας για το πώς θα αποκτήσουμε το εντυπωσιακό χαμόγελο

Είναι η μέρα που θα χαμογελάσετε και θα φωτογραφηθείτε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ζωής σας. Η Dr Χριστίνα Μπουτσιούκη λύνει όλες τις απορίες μας για το πώς θα αποκτήσουμε το εντυπωσιακό χαμόγελο που αρμόζει στην περίσταση!

Ακούμε συχνά τον όρο «αόρατη ορθοδοντική». Τι ακριβώς εννοούμε, σε ποιους απευθύνεται και –το σημαντικότερο!- είναι πράγματι «αόρατη»;

Είναι η ορθοδοντική θεραπεία, δηλαδή η διόρθωση των στραβών δοντιών, με μηχανισμούς που παρόλο που είναι τοποθετημένοι επάνω στα δόντια, δεν φαίνονται. Ο ορθοδοντικός μηχανισμός αποτελείται από διαφανή ή λευκά εξαρτήματα τα οποία χάνονται οπτικά επάνω στις επιφάνειες των δοντιών ή ακόμη καλύπτονται και  από τα χείλη κι έτσι από μια κοινωνική απόσταση είναι αόρατα. Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται το lifestyle ενός ενήλικα, δεν αλλάζει η καθημερινότητα του, η παρουσία του στην δουλειά του, η διασκέδαση ή οι  κοινωνικές του επαφές. Απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να ισιώσουν τα δόντια τους χωρίς να καταφύγουν στην κλασσική μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με τα αντιαισθητικά, μεταλλικά “σιδεράκια”.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η μέθοδος six months smiles και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η μέθοδος Six Month Smiles είναι μια μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής που ξεκίνησε από την Αμερική, έκανε θραύση στην Ευρώπη και πλέον παρέχεται και στην Ελλάδα. Ο ορθοδοντικός μηχανισμός μοιάζει με τα κλασσικά σιδεράκια με τη διαφορά ότι τα brackets είναι διαφανή και τα σύρματα που ασκούν τις δυνάμεις λευκά, κι έτσι  δεν είναι ορατός. Επίσης ο μηχανισμός αυτός κατασκευάζεται εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή στην Αμερική και εστιάζει στις μετακινήσεις μόνο των προβληματικών δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος θεραπείας. Έτσι η μέση χρονική διάρκεια της θεραπείας είναι οι 6 μήνες, εξ ου και το όνομα της τεχνικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια ισιώσουν σε μόλις 4 μήνες. Είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να ισιώσουν τα δόντια τους χωρίς να φορέσουν σιδεράκια και έχουν ένα συγκεκριμένο deadline, πχ ένας γάμος, μια ορκομωσία, ένα επαγγελματικό ραντεβού ή μετακόμιση στο εξωτερικό, καθώς είναι η πιο γρήγορη και ταυτόχρονα η πιο οικονομική από τις τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής.

Ποια είναι η διαφορά με τη μέθοδο Clear Aligner; 

Τα Clear Aligners είναι διαφανείς νάρθηκες, δηλαδή μασέλακια, τα οποία αλλάζουν σε μέγεθος κάθε μήνα και μετακινούν σταδιακά τα δόντια στις σωστές θέσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται πιο αργά σε σχέση με την τεχνική Six Month Smiles, αλλά μπορούν να αφαιρούνται  από τον ασθενή για ορισμένες ώρες μέσα στην ημέρα, γεγονός που για κάποιους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Ποιο είναι το κριτήριο για να επιλέξω τη μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο στη δική μου περίπτωση;

Η χρονική διάρκεια της θεραπείας, η ύπαρξη deadline, αλλά και το budget αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής. Έτσι αν υπάρχει άνεση χρόνου και ο γάμος ή το deadline του ασθενή είναι σε 6 μήνες ή περισσότερο δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στις τεχνικές και η επιλογή γίνεται συνήθως με βάση το κόστος, καθώς η τεχνική Six Month Smiles είναι πιο οικονομική. Η τεχνική αυτή προτιμάται και από όσους βιάζονται πολύ, καθώς η χρονική διάρκεια της είναι μικρότερη. Από την άλλη, αν η  θεραπεία που γίνεται με τα Clear Aligners δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να διακοπεί για την μεγάλη ημέρα  και να αφαιρεθούν οι νάρθηκες, ενώ συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα μετά τις ημέρες του γάμου. Η θεραπεία με Clear Aligners προτιμάται και στις περιπτώσεις που ο ασθενής θέλει για κάποιες ώρες της ημέρας πχ ένα σημαντικό ραντεβού, να αφαιρεί τους νάρθηκες.

Μήπως δεν αξίζει να μπω σε αυτή την διαδικασία αφού πλέον είμαι ενήλικη; Μήπως απαιτεί χρόνο και χρήματα που δεν μπορώ να διαθέσω;

Ποτέ δεν είναι αργά! Οι τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής είναι συνήθως συντομότερες από την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια η οποία μπορεί να διαρκέσει 1-2 ή και περισσότερα χρόνια. Το αποτέλεσμα  μιας ορθοδοντικής θεραπείας είναι ένα όμορφο χαμόγελο με ίσια δόντια που διατηρείται μια ζωή, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική παρέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής η οποία απαιτεί συντήρηση μετά από κάποια χρόνια και δεν έχει κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Μάλιστα αν κάνουμε τις πράξεις, το κόστος της θεραπείας με τις τεχνικές της αόρατης ορθοδοντικής ξεκινάει από 5,6€ την ημέρα – αρκεί δηλαδή να παίρνουμε τον καφέ μας από το σπίτι!

Πόσους μήνες πριν από τον γάμο μου πρέπει να ξεκινήσω, ώστε να έχω το τέλειο χαμόγελο στις φωτογραφίες;

Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο! Έτσι μόλις ορίσετε την ημερομηνία του γάμου, συστήνεται να γίνει η πρώτη επίσκεψη για την εξέταση και  επιλογή της ορθοδοντικής θεραπείας  για να έχετε όλες τις επιλογές ανοιχτές. Παρόλο που ακόμη και η θεραπεία μιας δύσκολης  περίπτωσης μπορεί σε 9 μήνες να ολοκληρωθεί, μην αφήσετε το χαμόγελό σας τελευταία στιγμή, καθώς οι τελευταίοι  μήνες πριν από το γάμο είναι γεμάτοι υποχρεώσεις. Εάν η θεραπεία γίνει με Clear Aligners θα πρέπει να υπολογίσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός από θεραπείες ορθοδοντικής φύσεως, πώς αλλιώς μπορώ να βελτιώσω το χαμόγελό μου;

Η ορθοδοντική θεραπεία βελτιώνει το χαμόγελό ισιώνοντας τα δόντια. Έτσι εάν το πρόβλημα μας δεν είναι τα στραβά δόντια, αλλά το κίτρινο χρώμα, οι ασυμμετρίες στα σχήματα ή στα μεγέθη των δοντιών, τότε καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις αισθητικής οδοντιατρικής. Το χρώμα βελτιώνεται με τη λεύκανση των δοντιών, η οποία μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο με LED είτε στο σπίτι με μασελάκια λεύκανσης. Οι ασυμμετρίες διορθώνονται σε μια επίσκεψη με το  bonding, μια τεχνική γλυπτικής επάνω στα δόντια, στην οποία χωρίς τρόχισμα των δοντιών αλλά με τη βοήθεια αισθητικών συνθετών ρητινών αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Είναι και οι δύο τεχνικές που μπορούν να γίνουν ακόμη και λίγες μέρες πριν το γάμο.

About the doctor

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη DDS, MSc

•    Ειδικευθείσα στην Αισθητική Οδοντιατρική – Authorized provider Six Month Smiles® στην Ελλάδα.

•    Επιστημονικός Συνεργάτης & Διδάκτωρ της Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus -Liebig, Giessen, Γερμανία. 

•    Διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο odontiatreio-smiles.gr