Η Αισθητική Οδοντίατρος Χριστίνα Μπουτσιούκη μας συστήνει δύο μεθόδους αόρατης ορθοδοντικής που δεν θα επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την καθημερινότητά σας και θα σας χαρίσουν το πιο ονειρεμένο και ίσιο χαμόγελο για την ημέρα του γάμου σας!

Μένει μόνο να επιλέξετε ποια μέθοδος σας ταιριάζει καλύτερα: Η τεχνική Six Month Smiles ή τα Clear Aligners;

Η μέθοδος Six Months Smiles

Πρόκειται για μια μέθοδο αόρατης ορθοδοντικής που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, έκανε θραύση στην Ευρώπη και πλέον παρέχεται και στην Ελλάδα. Ο ορθοδοντικός μηχανισμός μοιάζει με τα κλασικά σιδεράκια με τη διαφορά ότι τα brackets είναι διαφανή και τα σύρματα που ασκούν τις δυνάμεις λευκά, και έτσι δεν είναι ορατός.

Επίσης ο μηχανισμός αυτός κατασκευάζεται εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή στις ΗΠΑ και εστιάζει στις μετακινήσεις μόνο των προβληματικών δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος θεραπείας. Έτσι η μέση χρονική διάρκεια της θεραπείας είναι οι 6 μήνες, εξ ου και το όνομα της τεχνικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια ισιώνουν σε μόλις 4 μήνες. Είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να ισιώσουν τα δόντια τους για αισθητικούς λόγους χωρίς να φορέσουν σιδεράκια και έχουν ένα συγκεκριμένο deadline, πχ ένας γάμος, μια ορκομωσία, ένα επαγγελματικό ραντεβού ή μετακόμιση στο εξωτερικό, καθώς είναι η πιο γρήγορη και ταυτόχρονα η πιο οικονομική από τις τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής.

Η μέθοδος Clear Aligners

Τα Clear Aligners είναι διαφανείς νάρθηκες, δηλαδή μασέλακια, τα οποία αλλάζουν σε μέγεθος κάθε μήνα και μετακινούν σταδιακά τα δόντια στις σωστές θέσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται πιο αργά σε σχέση με την τεχνική Six Month Smiles, αλλά μπορούν να αφαιρούνται  από τον ασθενή για ορισμένες ώρες μέσα στην ημέρα, γεγονός που για κάποιους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Deciding how to decide!

Η χρονική διάρκεια της θεραπείας, η ύπαρξη deadline αλλά και το budget αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Έτσι αν υπάρχει άνεση χρόνου και ο γάμος ή το deadline του ασθενή είναι σε 6 μήνες ή περισσότερο δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στις τεχνικές και η επιλογή γίνεται συνήθως με βάση το κόστος, καθώς η τεχνική Six Month Smiles είναι πιο οικονομική. Η τεχνική αυτή προτιμάται και από όσους βιάζονται πολύ, καθώς η χρονική διάρκεια της είναι μικρότερη. Από την άλλη, αν η  θεραπεία που γίνεται με τα Clear Aligners δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να διακοπεί για την μεγάλη ημέρα και να αφαιρεθούν οι νάρθηκες, ενώ συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα μετά τις ημέρες του γάμου. Η θεραπεία με Clear Aligners προτιμάται και στις περιπτώσεις που ο ασθενής θέλει για κάποιες ώρες της ημέρας, για παράδειγμα ένα σημαντικό ραντεβού, να αφαιρεί τους νάρθηκες.

Getting ready for the Big Day

Μόλις ορίσετε την ημερομηνία του γάμου, συστήνεται να γίνει η πρώτη επίσκεψη για την εξέταση και  επιλογή της ορθοδοντικής θεραπείας  για να έχετε όλες τις επιλογές ανοιχτές, ακόμη και εάν δεν καταλήξετε τελικά σε ορθοδοντική θεραπεία αλλά η γιατρός συστήσει άλλη μέθοδο αισθητικής οδοντιατρικής που είναι πιο κατάλληλη για όσα επιθυμείτε να διορθώσετε στο χαμόγελό σας.

Παρότι ακόμη και η θεραπεία μιας δύσκολης  περίπτωσης μπορεί σε 9 μήνες να ολοκληρωθεί, μην αφήσετε το χαμόγελό σας τελευταία στιγμή, καθώς οι τελευταίοι  μήνες πριν από το γάμο είναι γεμάτοι υποχρεώσεις. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το χρόνο κατασκευής των εξατομικευμένων ορθοδοντικών μηχανισμών που κυμαίνεται από  2 έως 4 εβδομάδες.

Εάν η θεραπεία γίνει με Clear Aligners θα πρέπει να υπολογίσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν τώρα το πρόβλημά μας δεν είναι τα στραβά δόντια, αλλά το κίτρινο χρώμα, οι ασυμμετρίες στα σχήματα ή στα μεγέθη των δοντιών, τότε καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις αισθητικής οδοντιατρικής. Το χρώμα βελτιώνεται με τη λεύκανση των δοντιών, η οποία μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο με LED, είτε στο σπίτι με μασελάκια λεύκανσης. Με τα ίδια μασελάκια λεύκανσης που θα έχουμε στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε και ένα τελευταίο touch-up 2-3 ημέρες πριν το γάμο για πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι ασυμμετρίες διορθώνονται σε μια επίσκεψη με το  bonding, μια τεχνική γλυπτικής επάνω στα δόντια, στην οποία χωρίς τρόχισμα των δοντιών αλλά με τη βοήθεια αισθητικών συνθετών ρητινών αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Είναι και οι δύο τεχνικές που μπορούν να γίνουν ακόμη και λίγες μέρες πριν το γάμο.

Better late than never

Το αποτέλεσμα  μιας ορθοδοντικής θεραπείας είναι ένα όμορφο χαμόγελο με ίσια δόντια που διατηρείται μια ζωή, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική παρέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής η οποία απαιτεί συντήρηση μετά από κάποια χρόνια και δεν έχει κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής είναι συνήθως συντομότερες από την κλασική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, η οποία μπορεί να διαρκέσει 1-2 ή και περισσότερα χρόνια.

Info

Χριστίνα Μπουτσιούκη DDS, MSc

  • Εξειδικευθείσα στην Αισθητική Οδοντιατρική – Πιστοποίηση στις τεχνικές Six Month Smiles® στην Αγγλία και CA® Clear Aligners στη Γερμανία.
  • Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδακτορικές Σπουδές στην Πανεπιστημιακή Κλινική Justus -Liebig, Giessen, Γερμανία.
  • Επιστημονικός Υπεύθυνος Οδοντιατρείου Smiles στη Θεσσαλονίκη.