Πως να ανακοινώσετε στο πρωτότοκο παιδί σας ότι είστε έγκυος

Η ανακοίνωση πως έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια θα φέρει στον κόσμο του πρώτου σας παιδιού τα πάνω-κάτω. Πώς ανακοινώνετε ένα τέτοιο θέμα με θετικό τρόπο, ώστε να διατηρήσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας και ανοίξετε το δρόμο για μια καταπληκτική αδερφική σχέση; Βρείτε μια στιγμή που θα είστε μόνοι με το σύζυγό και το παιδί σας . Έπειτα, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Αν το παιδί σας είναι 1- 2,5 ετών

Είναι η πιο εύκολη ηλικία για να πείτε τα νέα και αυτό γιατί ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία δεν καταλαβαίνει πλήρως ότι το μωρό για το οποίο μιλάτε θα κλέβει την προσοχή της μαμάς σε μερικούς μήνες.  Τα τόσο μικρά παιδιά είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος μεγαλώνει στο σώμα σας, περιμένετε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει η κοιλίτσα σας.

Αν δεν είστε έτοιμη να μάθουν όλοι για την εγκυμοσύνη σας καλύτερα καθυστερήστε την ανακοίνωση στο παιδί σας, καθώς δεν μπορείτε να περιμένετε πως σε αυτήν την ηλικία θα το κρατήσει μυστικό. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να πάρετε μια κούκλα που θα είναι το “μωρό” του παιδιού σας και να του δείξετε τους τρόπους που θα μπορεί να βοηθήσει όταν θα έρθει το πραγματικό αδερφάκι του.

Αν το παιδί σας είναι 2,5-5 ετών

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι πολύ αντιδραστικό σε τέτοια νέα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει συνηθίσει να σας έχει μόνο δική του. Σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πολλές ερωτήσεις. Δε χρειάζονται υπερβολικές λεπτομέρειες, αλλά προσπαθήστε να είστε ειλικρινής. Μπορεί να μοιάζει με ανάκριση, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να δείξετε ότι μπορεί να έρθει σε εσάς με οποιαδήποτε ερώτηση. Βιβλία ειδικά σχεδιασμένα για αυτήν την ηλικία που δείχνουν πως μεγαλώνει ένα μωρό και πως είναι να είσαι μεγάλος αδερφός-ή μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Όπως και να ‘χει, μην πείτε ποτέ στο παιδί σας ότι αυτά που νιώθει είναι λάθος. Αντίθετα, δείξτε του ότι το αγαπάτε και ότι το αποδέχεστε ασχέτως του πως νιώθει.

 

Αν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών

Όσο μεγάλο και αν είναι το πρώτο σας παιδί, δε σημαίνει ότι δε σας χρειάζεται και δε θα νιώσει ανασφάλεια με τα νέα. Το κλειδί είναι να μην προσπαθήσετε με το ζόρι να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθει . Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι ίσως δεν έχει ενθουσιαστεί με την εγκυμοσύνη σας και να το ρωτήσετε τι είναι αυτό που φοβάται και τι μπορεί να γίνει για να αισθανθεί καλύτερα. Η πιο συνηθισμένη ανησυχία των μεγαλύτερων παιδιών είναι το πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα τους αλλά και η σχέση σας.   Καθησυχάστε το παιδί σας ότι θα υπάρχει αρκετή αγάπη, χρόνος για παιχνίδι και χώρος για όλους και συμπεριλάβετε το στον προγραμματισμό και στην προετοιμασία για το μωρό.

Μετά την ανακοίνωση μπορεί να προκύψουν και άλλες ερωτήσεις ή προβληματισμοί. Κυρίως θα πρέπει να έχετε το νου σας σε αλλαγές στη συμπεριφορά, στην όρεξη, στον ύπνο του παιδιού σας, γιατί μπορεί να είναι σημάδια ότι δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση.

Να είστε υποστηρικτικοί και να αποφύγετε τις τιμωρίες.

 Σοφία Κυριλλίδου