Πως να ανακοινώσετε στο πρωτότοκο παιδί σας ότι είστε έγκυος
Η ανακοίνωση πως έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια θα φέρει στον κόσμο του πρώτου σας παιδιού τα πάνω-κάτω. Πώς ανακοινώνετε ένα τέτοιο θέμα με θετικό τρόπο, ώστε να διατηρήσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας, και να ανοίξετε τον δρόμο για μια καταπληκτική αδερφική σχέση;
Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
Αν το παιδί σας είναι 1- 2,5 ετών
Είναι η πιο εύκολη ηλικία για να πείτε τα νέα γιατί ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία δεν καταλαβαίνει πλήρως ότι το μωρό θα κλέβει την προσοχή σας. Τα τόσο μικρά παιδιά είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος μεγαλώνει στο σώμα σας. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει η κοιλίτσα σας.
Αν δεν είστε έτοιμη να μάθουν όλοι για την εγκυμοσύνη σας καλύτερα καθυστερήστε την ανακοίνωση στο παιδί σας, καθώς σε αυτήν την ηλικία δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να πάρετε μια κούκλα που θα είναι το “μωρό” του παιδιού σας και να του δείξετε τους τρόπους που θα μπορεί να βοηθήσει όταν θα έρθει το αδερφάκι του.
Αν το παιδί σας είναι 2,5-5 ετών
Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι πολύ αντιδραστικό σε τέτοια νέα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει συνηθίσει να σας έχει μόνο δική του. Σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πολλές ερωτήσεις. Δε χρειάζονται υπερβολικές λεπτομέρειες. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινής. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξετε ότι μπορεί να έρθει σε εσάς με οποιαδήποτε ερώτηση. Υπάρχου ειδικά βιβλία για αυτήν την ηλικία που δείχνουν πως μεγαλώνει ένα μωρό και πως είναι να είσαι μεγάλος αδερφός-ή. Όπως και να ‘χει, μην πείτε ποτέ στο παιδί σας ότι αυτά που νιώθει είναι λάθος. Αντίθετα, δείξτε του ότι το αγαπάτε και ότι το αποδέχεστε ασχέτως πως νιώθει.
Αν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών
Όσο μεγάλο και αν είναι το πρώτο σας παιδί, δε σημαίνει ότι δε σας χρειάζεται και δε θα νιώσει ανασφάλεια με τα νέα. Το κλειδί είναι να μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο που νιώθει . Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε ότι ίσως δεν έχει ενθουσιαστεί με την εγκυμοσύνη σας. Ρωτήσετε τι είναι αυτό που φοβάται και τι μπορεί να γίνει για να αισθανθεί καλύτερα. Η πιο συνηθισμένη ανησυχία είναι το πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα τους και η σχέση σας.
Καθησυχάστε το παιδί σας ότι θα υπάρχει αρκετή αγάπη, χρόνος για παιχνίδι, χώρος για όλους και συμπεριλάβετε το στον προγραμματισμό και στην προετοιμασία για το μωρό.
Μετά την ανακοίνωση μπορεί να προκύψουν και άλλες ερωτήσεις ή προβληματισμοί. Κυρίως θα πρέπει να έχετε το νου σας σε αλλαγές στη συμπεριφορά, στην όρεξη, στον ύπνο, γιατί μπορεί να είναι σημάδια ότι δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση.
Να είστε υποστηρικτικοί και να αποφύγετε τις τιμωρίες.
Σοφία Κυριλλίδου