Αυτή η μέρα αξίζει το πιο αστραφτερό και λαμπερό σου χαμόγελο.
Και αν δεν το έχεις, μπορείς να το αποκτήσεις!

Εκτός από την πιο ευτυχισμένη, τολμούμε να πούμε πως η ημέρα του γάμου σου θα είναι και η πιο φωνογραφημένη τής ζωής σου! Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω σου, σκανάροντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια . Δεν είναι κρίμα να μην αποτυπώσεις την χαρά σου και στο χαμόγελό σου; Εξειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, η οδοντίατρος Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη, DDS, MSc, μας έδωσε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.  Έτσι, ο γάμος σου να γίνει και η αφορμή ενός νέου, υγιούς,  διάπλατου χαμόγελου!

Πως θα αποκτήσεις το πιο αστραφτερό και λαμπερό χαμόγελο

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τι προϋποθέτει ένα εντυπωσιακό χαμόγελο;

Ένα όμορφο χαμόγελο απαρτίζεται από καλοσχηματισμένα, λευκά, καθαρά δόντια και υγιή ούλα, εναρμονισμένα απόλυτα με τα χείλη και τη συνολική εικόνα του προσώπου, έτσι ώστε να έχει…χαρακτήρα! Πολλά χαμόγελα μπορεί να είναι όμορφα, ένα όμως είναι το ιδανικό για κάθε πρόσωπο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το σχήμα του προσώπου, η απόσταση μεταξύ των ματιών, το μέγεθος των χειλιών και οι γωνίες τους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψη όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο χαμόγελο.

Πολύς κόσμος νομίζει πως αρκεί απλά μία λεύκανση για να αναβαθμιστεί το χαμόγελό του πριν τον γάμο. Ισχύει αυτό;

Η λεύκανση είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής ακριβώς επειδή αρκεί για να αναβαθμίσει με φυσικό και οικονομικό τρόπο ένα χαμόγελο. Μοναδική προϋπόθεση, αυτό το χαμόγελο να είναι υγιές.  Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσθια δόντια δεν πρέπει να έχουν τερηδόνα ή μεγάλα σφραγίσματα. Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο με LED σε 1 επίσκεψη ή στο σπίτι με μασελάκια λεύκανσης που εφαρμόζονται επί 7-10 ημέρες.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων, ονομάζεται powerbleaching και επιτυγχάνει το «λευκότερο λευκό» χωρίς αυτό να φαίνεται υπερβολικό ή ψεύτικο. Μία μέθοδος λεύκανσης επίσης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι η endobleaching. Endobleaching, είναι η εσωτερική λεύκανση απονευρωμένων δοντιών που έχουν μαυρίσει με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι δεν θα μας ενοχλεί αυτό το ένα και μοναδικό δυσχρωμικό δόντι! Η διαδικασία είναι ασφαλής τόσο για τα δόντια όσο και τα ούλα. Αρκεί βέβαια η λεύκανση να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού, αποφεύγοντας τις DIY συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στο σενάριο που έχουμε άπλετο χρόνο μέχρι την ημερομηνία του γάμου, π.χ. έναν χρόνο, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε εκείνη τη μέρα να έχουμε το χαμόγελο που ονειρευόμαστε;

Έχοντας πάνω από 6-8 μήνες στη διάθεση μας, μπορούμε να διορθώσουμε οτιδήποτε μας απασχολεί! Το διάστημα αυτό επαρκεί για να αποκτήσουμε  ίσια δόντια χωρίς την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με αντιαισθητικά, μεταλλικά σιδεράκια, αλλά με τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής. Πρόκειται για τους διαφανείς νάρθηκες ClearAligners και τη μέθοδο SixMonthSmiles, που ταιριάζουν απόλυτα με το lifestyle ενός ενήλικα – είναι γρήγορα, αποτελεσματικά και περνούν απαρατήρητα. Τα δόντια μετακινούνται σταδιακά στις σωστές τους θέσεις χάρη στα ειδικά πολυμερή των ClearAligners και τα διαφανή σύρματα SixMonthSmiles. Εκτός από μία ήπια πίεση επάνω στα δόντια στην αρχή κάθε μήνα, η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και το αποτέλεσμα μόνιμο.

Στο δεύτερο σενάριο, που δεν έχουμε προνοήσει από νωρίς και η κρίσιμη μέρα πλησιάζει, τι περιθώρια αισθητικής βελτίωσης έχουμε;

Στην περίπτωση αυτή, στραβά, ασύμμετρα και δυσχρωμικά δόντια μπορούν να διορθωθούν με ένα SmileMakeover με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες. Γι’ αυτό χρειάζονται 2-3 επισκέψεις σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Εάν ο χρόνος που απομένει είναι ακόμη μικρότερος, τότε συντηρητικές τεχνικές  ολοκληρώνονται σε 1 επίσκεψη και χαρίζουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Τέτοιες τεχνικές είναι: η λεύκανση, το bonding ή οι όψεις ρητίνης

Αν το πρόβλημά μας είναι ένα και μόνο δόντι, υπάρχει η επιλογή να εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο σε αυτό;

Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα είναι ευκολότερα και η θεραπεία συνήθως ταχύτερη. Οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ολική αναδιαμόρφωση του χαμόγελου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μεμονωμένα. Δηλαδή σε ένα, δύο ή τρία δόντια που μας απασχολούν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αποκατάσταση σπασμένων δοντιών, απαιτείται ένας ακτινογραφικός έλεγχος, για να διαπιστωθούν τυχόν παθολογικά σημεία στο εσωτερικό του δοντιού ή ακόμη και στο οστό της γνάθου.

Από την εμπειρία σας, τις παραπάνω υπηρεσίες τις αξιοποιούν αποκλειστικά οι νύφες; Ή ανασφάλειες για το χαμόγελό τους έχουν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, όπως ο γαμπρός,  οι κουμπάροι και οι γονείς;

Οι υποψήφιες για τις pre-wedding θεραπείες αισθητικής οδοντιατρικής είναι συνήθως οι νύφες, καθώς αυτές αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής την ημέρα του γάμου. Ο γάμος αποτελεί πολλές φορές την αφορμή που πάντα έψαχναν για να διορθώσουν το χαμόγελο τους και διαρκώς το ανέβαλλαν. Οι γαμπροί προγραμματίζουν λεύκανση δοντιών, συνήθως μετά από παρότρυνση της νύφης. Ή βρίσκουν την ευκαιρία να διορθώσουν σπασμένα δόντια που μπορεί να είχαν για αρκετό καιρό, ως αποτέλεσμα ατυχημάτων σε αθλήματα. Αρκετές φορές μάλιστα, το ζευγάρι κάνει δώρο στους κουμπάρους τους λεύκανση δοντιών. Ενώ οι γονείς, αρκούνται σε έναν οδοντιατρικό καθαρισμό προκειμένου να επαναφέρουν την υγεία και τη λάμψη στο χαμόγελο τους.

Extra tip

Ένας οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός των δοντιών µε υπερήχους αρκεί για να προλάβουμε καταστάσεις που μπορεί να µας χαλάσουν τη διάθεση είτε την ημέρα του γάμου, είτε στο ταξίδι του μέλιτος που ακολουθεί.

About the dental clinic

Στο Οδοντιατρείο Smiles θα βρείτε ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών στην αισθητική οδοντιατρική, στην παιδοδοντία, στην προσθετική, στην εμφυτευματολογία, στην ενδοδοντία, στη χειρουργική στόματος και στην ορθοδοντική και συνεργασίες με έμπειρα οδοντοτεχνικά εργαστήρια στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες στο odontiatreio-smiles.gr