σημάδια-εγκυμοσύνης

Σκέφτεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος; Ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι ίσως μεγαλώνει ένα μωρό μέσα σας μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης.

 

#1: Κούραση

Αυτό είναι ένα από τα πολύ πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σας ετοιμάζεται για να αρχίσει να υποστηρίζει το μωρό σας και μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει μέσα σε δύο εβδομάδες από τη σύλληψη. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να κοιμηθείτε κάθε φορά που κάθεστε, ίσως το σώμα σας να προσπαθεί να σας πει κάτι –ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για το μωράκι σας, ίσως;

 

#2: Ναυτία

Νιώθετε σαν να βρίσκεστε μέσα σε καράβι ενώ είστε ακίνητη; Ξυπνάτε με ένα αίσθημα ναυτίας; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση των οιστρογόνων και της hCG. Για πολλούς, η πρωινή ναυτία είναι το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης, μην ξεγελιέστε όμως από το όνομά της -ενώ το αίσθημα ναυτίας είναι πιο κοινό το πρωί, μπορεί να σας “χτυπήσει” οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

#3: Διακοπή περιόδου

Το πιο αναμενόμενο σημάδι εγκυμοσύνης. Είναι πιο εύκολο, βέβαια, να θεωρηθεί σημάδι αν η περίοδός σας είναι σταθερή. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ακόμα μια περίοδο μετά τη σύλληψή τους, αλλά είναι πιθανόν να είναι πιο μικρή σε διάρκεια από ό,τι συνήθως.

 

#4: Ματωμένα ούλα

Αν παρατηρήσετε αίμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και είστε σίγουρη ότι δεν τα έχετε βουρτσίσει πιο έντονα απ’ ό,τι συνήθως, ίσως πρέπει να κατηγορήσετε την προγεστερόνη. Αυτή η ορμόνη εγκυμοσύνης αυξάνει τη ροή του αίματος στα ούλα, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία και κάνοντάς τα να αιμορραγούν πιο εύκολα όταν καθαρίζονται.

 

#5: Αυξημένη αίσθηση οσμής και γεύσης

Εάν καταφέρνετε να μυρίσετε μία τονοσαλάτα από την άλλη άκρη του γραφείου ή αν ξαφνικά δεν αντέχετε το αγαπημένο σας άρωμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι εγκυμοσύνης.

 

#6: Κράμπες “περιόδου”

Είναι η κατάλληλη στιγμή του μήνα και έχετε τα συνηθισμένα συμπτώματα της περιόδου σας. Αυτές οι κράμπες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε έγκυος.

 

#7: Μεταλλική γεύση στο στόμα

Μήπως το στόμα σας έχει μία γεύση σαν να έχετε πιπιλίσει ένα παλιό νόμισμα; Αυτή η μεταλλική γεύση είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης και μάλιστα έχει το δικό του όνομα: δυσγευσία.

 

#8: Πονοκέφαλοι

Ο πονοκέφαλος είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, που μπορεί να οφείλεται όμως σε πολλούς παράγοντες: έλλειψη ύπνου, άγχος, πείνα, αφυδάτωση και… εγκυμοσύνη! Πολλές γυναίκες εμφανίζουν πονοκεφάλους μετά την σύλληψη.

 

#9: Λιγούρες

Η έντονη λιγούρα για κάτι μπορεί να είναι ένδειξη ότι είστε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αρχίζει να ζητά πράγματα που μπορεί να χρειάζεστε εσείς ή το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

 

#10: Συμπτώματα κρυολογήματος

Έχετε κρυώσει, ή μπορεί να είστε έγκυος; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτά τα συμπτώματα κρυολογήματος θα μπορούσαν πραγματικά να είναι ενδείξεις ότι έχετε συλλάβει. Είναι και πάλι οι ορμόνες, που διογκώνουν το εσωτερικό της μύτης σας και αυξάνουν την ποσότητα και το πάχος της βλέννας, προκαλώντας συμφόρηση και συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα. Είναι τόσο συνηθισμένο, που έχει και το δικό του όνομα: ρινίτιδα εγκυμοσύνης.

 

Βέβαια, όλα αυτά τα σημάδια και συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για την εγκυμοσύνη. Μερικά μπορεί να υποδεικνύουν απλώς ότι έχετε αρρωστήσει ή ότι η περίοδός σας είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Ομοίως, μπορεί να είστε έγκυος, χωρίς να αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Βάσια Καττή